Delikatne, miękkie i wilgotne, cudownie smakuje z kubkiem kawy. Polecam Wam tę wersję na święta :)
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki (blacha 20x30 cm):
0,5 kg suchego maku
0,7 kg jabłek
8 jajek
200 g. miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli oleju migdałowego
6-8 łyżek kaszy manny
opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)
Masa czekoladowa:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
60 g. masła
1 łyżka kakao
mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
masło do posmarowania formy
kasza manna do posypania formy
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki (blacha 20x30 cm):
0,5 kg suchego maku
0,7 kg jabłek
8 jajek
200 g. miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli oleju migdałowego
6-8 łyżek kaszy manny
opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)
Masa czekoladowa:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
60 g. masła
1 łyżka kakao
mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
masło do posmarowania formy
kasza manna do posypania formy
Komentarze