Makowiec z wiśniową pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
margarynę stopić i ubić mikserem z cukrem i żółtkami (ok. 5 minut), dodać mąkę i proszek, wymieszać łyżką na koniec dodać ubitą pianę. Blaszkę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
2.Na surowe ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać.
3.Pianę z białek ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubijać jeszcze ok. 4-5 minut, dolać sok. wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto w blaszce.
4.Składniki kruszonki zagnieść i posypać pianę. Piec ok.45-50 minut w 170 st.C. Gdyby wierzch się za szybko rumienił, przykryć ciasto folią aluminiową.
Porady
Tak samo można upiec ciasto z masą serową (przygotować ser jak na ulubiony sernik z 1 kg sera).
Komentarze