Makowiec kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto żółte:
Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i wylać do foremki (ja podpiekłam ciasto ok. 20 min. w temp. 180*C).
2.Mak:
Mak sparzyć i zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać proszek do pieczenia, miód, olejek i bakalie. Wymieszać z makiem. Z białek ubić pianę. Dodać do maku i delikatnie wymieszać. Całość wylać na ciasto żółte.
3.Ciasto białe:
Białka ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijać. Roztopić margarynę, ostudzić i wlewać powoli do masy, ciągle ubijając. Wylać na mak.
Komentarze