Jedliście kiedyś pierogi z powidłami ?Ja bardzo lubię wymieszane pierogi z serem i z powidłami. Wtedy całość nie wydaje się taka mdła a śliwki nadają charakter całemu daniu.
Malutkie pierożki z serem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie : Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Przygotowanie nadzienie serowe : Do miseczki wrzuć twaróg dodaj jajko i cukier puder. Wymieszaj składniki. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Dodaj do sera i wymieszaj.
Przygotowanie pierogi : Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Pokrój na małe kwadraciki i układaj na środku po łyżeczce sera a w kolejnych powidła. Sklej końce formując trójkąciki. Pierożki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty.
Komentarze