Malutkie pierożki z serem i powidłami

0 (0 ocen)

Jedliście kiedyś pierogi z powidłami ?Ja bardzo lubię wymieszane pierogi z serem i z powidłami. Wtedy całość nie wydaje się taka mdła a śliwki nadają charakter całemu daniu.

Składniki:

  • Składniki :
    500g mąki,
    1 jajko,
    1 łyżeczka soli,
    1 szklanka ciepłej wody.

    Składniki nadzienie serowe :
    200g twarogu,
    1 jajko,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 laska wanilii.

    Składniki nadzienie śliwkowe :
    1 słoik powideł.

Malutkie pierożki z serem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.

    Przygotowanie nadzienie serowe : Do miseczki wrzuć twaróg dodaj jajko i cukier puder. Wymieszaj składniki. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Dodaj do sera i wymieszaj.

    Przygotowanie pierogi : Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Pokrój na małe kwadraciki i układaj na środku po łyżeczce sera a w kolejnych powidła. Sklej końce formując trójkąciki. Pierożki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy