Połączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem selerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza.
45 min
Składniki:
24 muszle Świętego Jakuba
półtora kg selera korzeniowego
100 g masła
200 ml gęstej śmietany
4 cykorie
2 łyżeczki curry
cukier
Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina
sok z cytryny
2 szalotki
listek laurowy
100 ml śmietany 18 %
200 g masła
1 pęczek koperku
Małże świętego jakuba w sosie beurre blanc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree.
Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko mieszałem, aby całe pokryły się karmelem. Włożyłem małże na bardzo gorącą patelnię, zrumieniłem z każdej strony. Podałem z selerowym puree i listkami cykorii. Polałem sosem Beurre Blanc.
Komentarze