Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem selerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza.

  • 45 min

Składniki:

  • 24 muszle Świętego Jakuba
    półtora kg selera korzeniowego
    100 g masła
    200 ml gęstej śmietany
    4 cykorie
    2 łyżeczki curry
    cukier
    Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina
    sok z cytryny
    2 szalotki
    listek laurowy
    100 ml śmietany 18 %
    200 g masła
    1 pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Małże świętego jakuba w sosie beurre blanc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc 1. Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree.
    Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko mieszałem, aby całe pokryły się karmelem. Włożyłem małże na bardzo gorącą patelnię, zrumieniłem z każdej strony. Podałem z selerowym puree i listkami cykorii. Polałem sosem Beurre Blanc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować