Małe i duże oponki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od kiedy pamiętam gościły w moim domu .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąk
    40 dag białego sera
    15 dag masła
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1 łyżka sody
    olejek waniliowy
    tłuszcz do smażenia

Małe i duże oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z sodą przesiej na stolnicę . Dodaj cukier , masło oraz przeciśnięty przez praskę ser . Wbij jajka i dodaj olejek . Zagnieć ciasto . Podziel na mniejsze części i rozwałkuj na grubość ok 1 cm . Szklanką wytnij krążki ,a w środku każdego z nich wytnij mniejsze kółko kieliszkiem . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Posyp cukrem pudrem .
    W krążkach wycinanych kieliszkiem wytnij małe dziurki słomką do napojów . I usmaż jak poprzednie . .

Porady

Małe oponki są idealne dla małych dzieci . Świetnie się sprawdzą na kinder balu lub innym dziecięcym przyjęciu .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy