Malinowa Chmurka jest doskonałym pomysłem na większe imprezy oraz święta. Jedyny minus niestety jest taki, że wymaga sporo poświęconego czasu. Jednak zdecydowanie warto.
3 godz.
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
100 g masła
Składniki na galaretkę z malinami:
3 malinowe galaretki
600 g malin (świeżych lub mrożonych)
3 szkl. wrzącej wody
Składniki na krem:
500 ml śmietany 36% kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
nasionka z 1 laski wanilii
Składniki na bezę:
3 białka w temp. pokojowej
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g płatków migdałów
Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę (można rozwałkować wcześniej na blacie lub odrywać kawałki i układać na dno formy).
Ciasto chłodzimy przez kolejne 30 min. w lodówce (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni C). Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 min. do zarumienienia.
2.Galaretka z malin:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody (UWAGA! Jest to połowa porcji wody niż w przypadku przygotowania standardowej galaretki i taki powinno być). Następnie dodajemy maliny. Jeśli używamy świeżych malin przed dodaniem ich do galaretki należy ją wcześniej wystudzić. W przypadku malin mrożonych możemy dodać je od razu (nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania).
Galaretkę chłodzimy w lodówce do lekkiego stężenia. Wykładamy ją na wystudzone ciasto i wyrównujemy.
3.Krem:
Kremówkę oraz mascarpone należy schłodzić min. 12 godz. przez przyrządzeniem, aby nie dopuścić do zważenia się kremu.
Masę przygotowujemy dopiero kiedy mamy już prawie gotową bezę.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu i wykładamy na stężałą galaretkę.
4.Beza:
Białka ubijamy, stopniowo zwiększając obroty miksera do momentu otrzymania sztywnej piany. Stopniowo dodajmy cukier. Na sam koniec dodajemy mąkę.
Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem. Na tak przygotowaną formę wykładamy masę i posypujemy płatkami.
Bezę pieczemy w temp. 110-130 stopni C ok. 1 godz. Temperatura oraz czas pieczenia jest oczywiście uzależniona od piekarnika. U mnie prawidłowa, czyli biała wyszła dopiero za 3 razem (poprzednio ustawiłam zbyt wysoką temperaturę i beza miała lekko brązowy kolor).
Upieczoną bezę wykładamy na masę. Studzimy w lodówce minimum 2 godz., najlepiej jednak zostawić ciasto na całą noc, aby łatwiej się kroiło.
Komentarze