Ciasto Malinowa pokusa z kremem i galaretką malinową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na ciasto inspirowany dorodności tegorocznych owoców malin.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju
    2 opakowania bitej śmietany
    pół opakowania wiórków kokosowych
    dwie galaretki malinowe'
    30 dag malin

Ciasto malinowa pokusa z kremem i galaretką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Na końcu dodać olej. Blachę wyłożyć pergaminem i wylać ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez 25 min.

    KREM: Bitą śmietanę ubić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wiórki podsmażyć na suchej patelni. Po ostygnięciu wiórek wymieszać z ubitą śmietaną. Wyłożyć na ostudzone ciasto.

    GALARETKA Z MUSEM: Przyrządzić dwie galaretki w 750 ml wody odstawić do ostudzenia. Maliny zblędować i przecedzić przez sitko tak by oddzielić pestki od musu. Dodać do tężejącej galaretki i wylać na ciasto.

Porady

Jeśli maliny są dość kwaśne można je pocukrować. Ciasto można przystroić sezonową jeżyną bądź użyć do tego malin.

Komentarze

Podobne przepisy