Malinowe serduszka

4.5 (164 ocen)

  • 4 godz.

Proste i smaczne serduszka malinowe z bitą śmietaną.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 300 g malin mrożonych (lub świeżych)
    - 1 galaretka malinowa
    - 1 łyżka żelatyny
    - 1 łyżeczka cukru

    - 250 ml śmietanki 30 %
    - 2 żel fixy
    - 2 łyżki cukru pudru cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przyrządzamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu z tą tylko różnicą że dodajemy połowę wody mniej. DO ROZPUSZCZONEJ GALARETKI DODAJEMY ŁYŻKĘ ŻELATYNY I ŁYŻECZKĘ CUKRU. Dokładnie mieszamy tak aby się rozpuściły. Następnie galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Maliny rozmrażamy i blendujemy. Następnie dodajemy je do galaretki i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do płaskiego naczynia żaroodpornego lub na małą blaszkę. Wstawiamy do lodówki aby się ściągnęło.
  • 3. Gdy galaretka zgęstnieje przygotowujemy śmietanę.
    Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem tak aby zrobiła się gęsta. Następnie dodajemy fixy i jeszcze chwilę miksujemy.
  • wycinamy serduszka 4. Z naszej galaretki za pomocą foremek wycinamy serduszka.
  • 5. Serca pojedynczo układamy na talerzyku. Każde smarujemy warstwą ubitej śmietany. Na to kładziemy kolejne serduszko. I za pomocą szprycy możemy je na wierzchu ozdobić odrobiną śmietany.
    Serca chłodzimy trochę w lodówce i gotowe.

Porady

Galaretką można też zalać gotowe formy. Ja takich nie miałam, więc radziłam sobie jak mogłam. Resztki galaretki które zostały pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do pucharka. Dodałam pozostałą śmietanę i jeden deser był gotowy od ręki. Serduszka dobrze smakują też ze świeżą miętą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować