Krem ładnie trzyma formę i wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
25 min
Składniki:
6 białek
1½ szklanki białego cukru
szczypta soli
460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
½ szklanki musu z malin
2 łyżki soku z cytryny
Malinowy krem maślany na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka wbić do dużej metalowej miski, dodać do nich szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną.
2. Białka ubijać trzepaczką lub widelcem (ja chwilę pomogłam sobie mikserem) cały czas podgrzewając, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (między palcami nie mogą być wyczuwalne kryształki cukru).
Miskę odstawić do lekkiego przestudzenia.
3. Przestudzone białka ubić dokładnie mikserem (trwa to ok. 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta.
4. Do masy dodawać stopniowo po kawałku masła cały czas miksując (można zmienić końcówkę miksera na mieszającą lub zmniejszyć obroty). Nie należy przejmować się, że masa po pewnym czasie będzie wyglądała na zważoną, dodać mus malinowy wymieszany z sokiem z cytryny i miksować, aż masa stanie się gładka i zacznie "mlaskać" o ścianki miski.
Porady
Krem przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni. Przed kolejnym użyciem krem należy wcześniej wyjąć z lodówki i ponownie zmiksować.
Komentarze