Malinowy krem maślany na bezie szwajcarskiej

4.5 (168 ocen)

  • 25 min

Krem ładnie trzyma formę i wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.

  • 25 min

Składniki:


  • 6 białek
    1½ szklanki białego cukru
    szczypta soli
    460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
    szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
    ½ szklanki musu z malin
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Malinowy krem maślany na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wbić do dużej metalowej miski, dodać do nich szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną.
  • 2. Białka ubijać trzepaczką lub widelcem (ja chwilę pomogłam sobie mikserem) cały czas podgrzewając, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (między palcami nie mogą być wyczuwalne kryształki cukru).
    Miskę odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • 3. Przestudzone białka ubić dokładnie mikserem (trwa to ok. 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta.
  • 4. Do masy dodawać stopniowo po kawałku masła cały czas miksując (można zmienić końcówkę miksera na mieszającą lub zmniejszyć obroty). Nie należy przejmować się, że masa po pewnym czasie będzie wyglądała na zważoną, dodać mus malinowy wymieszany z sokiem z cytryny i miksować, aż masa stanie się gładka i zacznie "mlaskać" o ścianki miski.

Porady

Krem przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni. Przed kolejnym użyciem krem należy wcześniej wyjąć z lodówki i ponownie zmiksować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować