Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić,umyć,odciąć korzonki i krótko odgotować w osolonej wodzie.Przelać przez sito,przepłukać przegotowaną wodą / do czasu aż będzie spływała czysta woda/. Włożyć do większego słoika lub szklanego naczynia zalać przegotowaną wodą z octem w proporcji 3/4 wody i 1/4 octu.Pozostawić w zalewie 24 godz.Zalewę zlać,grzyby przepłukać zimną przegotowaną wodą.
2.Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać oczyszczoną i przekrojoną na połowę cebulkę
3.Wsypać do zalewy podgrzybki i gotować na wolnym ogniu 5 min.
4.Gorącymi grzybkami razem z zalewą napełnić suche słoiki typu twist,zakręcić,odwrócić i ułożyć na ściereczce,przykryć np. małym kocykiem i pozostawić do przestudzenia.
5.Tak przygotowane podgrzybki można przechowywać bez dodatkowego pasteryzowania słoików.
Porady
Nie dawać grzybów dużych i z korzeniami.wyjątkiem są borowiki, jeśli są twarde to można średnie pokroić.
Komentarze