Marcepanowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto na ciasteczka; wykrawamy serduszka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 10 min. (180 st. C). Przed zdjęciem z blaszki czekamy, aż przestygną.
2.Robimy marcepan: ziemniaka rozcieramy dokładnie z kilkoma łyżkami cukru pudru (najlepiej w blenderze). Mieszamy resztę cukru z mlekiem w proszku, dodajemy masło (nie roztapiać) i zblendowanego ziemniaka. Ostrożnie, po kilka kropel dodajemy olejek migdałowy do uzyskania odpowiadającej nam intensywności smaku. Ugniatamy wszystko na elastyczną masę. Jeśli jest za sucha, można dodać masła, jeśli za lepiąca się - mleka w proszku.
3.Na stół kładziemy przezroczystą folię do owijania żywności. Kładziemy na nią kawałek marcepanu, przykrywamy drugą warstwą folii i wałkujemy na grubość ok. 0,5cm. Wycinamy serduszka tą samą foremką, jakiej użyliśmy do ciastek.
4.Jeśli mamy dżem z owocami (np. domowej roboty) najlepiej go zblendować. Łyżeczką nakładamy niewielką ilość dżemu na spód ciasteczka, rozsmarowujemy go i dociskamy delikatnie marcepanowe serduszko. Najlepiej zrobić to dzień przed podaniem, aby ciasteczka się dobrze zespoliły.
Smacznego!
Porady
Marcepan, którego w danej chwili nie używamy, warto przykryć np. folią, żeby nie wysychał.
Komentarze