Marchewkowa fasolka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Marchewka nie musi być nudna. Można z niej "wyczarować" smaczne i ciekawy potrawy. Zainspirowana wczorajszą fasolką szparagową, postanowiłam podobne przyrządzić marchewkę, która okazała się wyśmienita - jest lekka, słodka i intensywnie pomarańczowa :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 8 marchewek
    - 1 czubata łyżeczka masła
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - sól
    - cukier brązowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marchewkowa fasolka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy i obieramy. Każdą sztukę dzielimy na pół, a następnie na słupki.

    Słupki zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła zawartość i gotujemy w osolonej i dobrze posłodzonej wodzie.

    * Marchewkę gotujemy al dente, dzięki czemu zapobiegniemy połamaniu się słupków.
  • 2. Następnie do naczynia dodajemy około 8 łyżek wody, w której gotowała się marchewka, kurkumę, masło i około 12 słupków. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolita masę.

    Pozostałe w garnku słupki marchewki odcedzamy, ponownie przekładamy do garnka i zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i zagotowujemy.

    "Marchwiowa fasolka" jest świetna jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa

To może cię zainteresować