Moi młodsi bracia: Wiktor i Kacperek zajadają te ciasteczka, że aż miło patrzeć! Piekę je dla nich co tydzień.
Składniki:
● 25 dag marchewki
● 200 ml oleju
● 20 dag cukru
● łyżeczka sody spożywczej
● ok. 55 dag mąki pszennej
● starta skórka z cytryny
● łyżka soku z cytryny
● szczypta soli
Marchewkowe herbatniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sodę rozpuszczamy w soku
z cytryny. Marchewki
obieramy, myjemy i ścieramy
na tarce o małych
oczkach. Mieszamy
z mąką,
olejem (łyżkę zostawiamy),
sodą, cukrem
i skórką z cytryny.
Oprószamy
solą. Wyrabiamy.
Dodajemy tyle wody,
aby ciasto można
było rozwałkować. Rozwałkowujemy na
cienki placek.
2.Foremkami wycinamy ciastka.
Przekładamy na natłuszczoną
resztą oleju blachę. Pieczemy
ok. 20 minut w 180 °C.
Komentarze