Marchewkowe herbatniki

5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moi młodsi bracia: Wiktor i Kacperek zajadają te ciasteczka, że aż miło patrzeć! Piekę je dla nich co tydzień.

Składniki:

  • ● 25 dag marchewki
    ● 200 ml oleju
    ● 20 dag cukru
    ● łyżeczka sody spożywczej
    ● ok. 55 dag mąki pszennej
    ● starta skórka z cytryny
    ● łyżka soku z cytryny
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchewkowe herbatniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowe herbatniki 1. Sodę rozpuszczamy w soku
    z cytryny. Marchewki
    obieramy, myjemy i ścieramy
    na tarce o małych
    oczkach. Mieszamy
    z mąką,
    olejem (łyżkę zostawiamy),
    sodą, cukrem
    i skórką z cytryny.
    Oprószamy
    solą. Wyrabiamy.
    Dodajemy tyle wody,
    aby ciasto można
    było rozwałkować. Rozwałkowujemy na
    cienki placek.
  • 2. Foremkami wycinamy ciastka.
    Przekładamy na natłuszczoną
    resztą oleju blachę. Pieczemy
    ok. 20 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować