Niesamowite jak pyszne mogą być lody na bazie warzyw. Marchwiowe są tego najlepszym przykładem. Myślę, że posmakują ona wszystkim – nie tylko miłośnikom ciasta marchewkowego:).
Marchewkowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną zalewamy mlekiem i gotujemy do jej miękkości.
2.Gdy będzie już miękka całość zdejmujemy z ognia i miksujemy.
3.Między czasie jajko, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.
4.Masę jajeczną dodajemy do masy marchewkowej. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu około 2 minuty, by masa delikatnie zgęstniała. Dodajemy cynamon. Studzimy.
5.Śmietankę 30% ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy kwaśna śmietanę. Chwilkę razem ubijamy. Do ubitej śmietany dokładamy przestudzoną, wcześniej przygotowana masę.
Całość dokładnie łączymy i przekładamy do zamrażalnika.
Po około 1 godzinie masę lodową mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny.
Gotowe lody porcjujemy, dekorujemy i podajemy.
Komentarze