Marchewkowo-imbirowa zupa krem z komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować marchew i ziemniaki na parze (zajmuje to ok. 15 minut). W tym czasie trzeba ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotować bulion warzywny - może być z kostek ekologicznych, ale można też szybko przygotować "szybki" bulion, używając startej marchewki, selera i pietruszki i bardzo drobno pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Do bulionu dodać drobno pokrojony lub starty imbir. Ugotowane warzywa dodać do bulionu. Zmiksować zupę na gładki krem.
2.Doprawić chilli i solą. Po przełożeniu do miseczek posypać pieprzem, cukrem i pietruszką. Dodać ugotowaną komosę ryżową. Jest to zupa, która przyjemnie rozgrzewa, a jej żywy, pomarańczowy kolor każdego postawi na nogi.
Komentarze