Marchewkowy krem z szaszłykami

0 (0 ocen)

Efektowne i proste w wykonaniu danie.

Składniki:

  • Na 4 porcje

    Krem:
    600 g młodej marchewki
    4 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
    4 szklanki bulionu warzywnego
    4 łyżeczki jogurtu naturalnego
    1 - 2 łyżeczki curry
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku

    Szaszłyki:
    32 mniejsze młode ziemniaki (łącznie około 750g)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewkowy krem z szaszłykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowy krem z szaszłykami 1. Marchewkę oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić na plastry. Warzywa przełożyć do garnka, dodać curry i pieprz cayenne. Całość zalać bulionem - gotować do miękkości (około 15 min).
  • Marchewkowy krem z szaszłykami 2. Lekko wystudzić i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą.
  • Marchewkowy krem z szaszłykami 3. Zieleninę posiekać, dodać do kremu i wymieszać.
  • Marchewkowy krem z szaszłykami 4. Ziemniaki oskrobać, ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Na 8 patyków do szaszłyków (o długości 20 cm) nabić po 4 ziemniaki. Przygotowane szaszłyki zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
    Przed podaniem zupę podgrzać. Każdą porcję ozdobić kleksem z 1 łyżeczki jogurtu i podać po 2 szaszłyki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować