Marchewkowy krem z szaszłykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić na plastry. Warzywa przełożyć do garnka, dodać curry i pieprz cayenne. Całość zalać bulionem - gotować do miękkości (około 15 min).
2.Lekko wystudzić i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą.
3.Zieleninę posiekać, dodać do kremu i wymieszać.
4.Ziemniaki oskrobać, ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Na 8 patyków do szaszłyków (o długości 20 cm) nabić po 4 ziemniaki. Przygotowane szaszłyki zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem zupę podgrzać. Każdą porcję ozdobić kleksem z 1 łyżeczki jogurtu i podać po 2 szaszłyki.
Komentarze