Marcinek

4.5 (160 ocen)

Ciastem, składającym się z kilkunastu blatów, przełożonych delikatnym kremem. Każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach, przenosi nas w ten Lepszy Świat. Pychota!

Składniki:

  • Ciasto:

    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki cukru
    jajko+ żółtko
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki sody



    Krem:

    1 litr śmietany 30-36%
    400g śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru
    aromat waniliowy
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych na ciasto składników zagnieść ciasto. Podzielić na ok 13-15 części, każdą z nich rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia (formatu tortownicy o średnicy 24cm). Piec w temp 180, aż nabiorą ładnego koloru. Placki pieką się szybko, więc dosyć sprawnie to idzie.
  • 2. Obie śmietany mocno ubić, dodać cukier puder i sok. Chwilkę poubijać.

    Każdy placek smarować kremem (2-3 łyżki), układać jeden na drugim.


    Ozdobić wedle uznania (np pokruszonymi herbatnikami,startą czekoladą...)

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować