MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku, jednym z niewielu sprzętów kuchennych, które zabierano na pokład łodzi rybackich.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 3 porcje )

    * świeży tuńczyk – 400 g
    * ziemniaki – 3 szt
    * pomidory – 3 szt
    * papryczka chili – 2 szt
    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 1 ząbek
    * białe wino wytrawne – 100 ml
    * oliwa z oliwek – 4 łyżki
    * tymianek, liście laurowe, sól, pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marmitako – ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, chili, czosnek i cebulę siekamy.

    W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu.

    Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka.

    Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość.

    Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

    Podajemy gorące np. z chrupiącą bagietką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryby Tuńczyk Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować