Maślane frytki z obgotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy kroimy w słupki. Ważne by były podobnych wymiarów, dlatego warto użyć krajalnicy do frytek, jeśli taką posiadamy.
2.Pokrojone ziemniaki przekładamy ostrożnie do garnka, Zalewamy zimną wodą, solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 3 min.
3.Ziemniaki odcedzamy. Osuszamy na papierowych ręcznikach.
4.Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Frytki układamy na patelni jedna przy drugiej, tak by na siebie nie nachodziły. Smażymy ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor.
5.Frytki po usmażeniu osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
6.Frytki przyprawiamy wedle własnego smaku. Ja użyłam soli, pieprzu oraz papryk ostrej i słodkiej.
Komentarze