maślane frytki z obgotowanych ziemniaków

0 (0 ocen)

Pyszne, chrupiące frytki obsmażane na sklarowanym maśle.

Składniki:

  • kilka podłużnych ziemniaków
    2-3 łyżki sklarowanego masła

    przyprawy:
    sól
    pieprz kolorowy
    papryka słodka
    papryka ostra

Maślane frytki z obgotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy kroimy w słupki. Ważne by były podobnych wymiarów, dlatego warto użyć krajalnicy do frytek, jeśli taką posiadamy.
  • 2. Pokrojone ziemniaki przekładamy ostrożnie do garnka, Zalewamy zimną wodą, solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 3 min.
  • 3. Ziemniaki odcedzamy. Osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • 4. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Frytki układamy na patelni jedna przy drugiej, tak by na siebie nie nachodziły. Smażymy ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor.
  • 5. Frytki po usmażeniu osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 6. Frytki przyprawiamy wedle własnego smaku. Ja użyłam soli, pieprzu oraz papryk ostrej i słodkiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy