Matjasy na grzankach z selera

0 (0 ocen)

  • 20 min

Śledzie to nie tylko sałatka, czy propozycja w oleju, pole do popisu jest duże, podane na grzankach z selera w panierce z parmezanem kleksem borówki i odrobiny majonezu tworzy wspaniałą przystawkę także na świąteczny stół. Smakuje wybornie!

  • 20 min

Składniki:

  • 3 matiasy w zalewie octowej
    1 duży seler
    50 g startego drobniutko parmezanu
    1 jajko
    1łyżeczka octu
    mąka pszenna do panierowania
    bułka tarta do panierowania
    masło lub olej do smażenia
    6 łyżeczek konfitury z borówki
    1 łyżka majonezu
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Matjasy na grzankach z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obieramy, płuczemy, kroimy na półcentymetrowe plastry, wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki octu i gotujemy około 15 minut, odcedzamy, okrągłą foremką wycinamy z nich jednakowe kółka, obtaczamy w mące pszennej, rozkłóconym jajku, oraz bułce wymieszanej z drobno tartym parmezanem, smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisto.
    Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 2. Filety śledziowe przecinamy wzdłuż na środku, paski fileta rolujemy, układamy na wystudzonym selerze, w środek dajemy po łyżeczce konfitury borówkowej oraz po kleksie majonezu, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Seler Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować