Alternatywa dla drogich śledzi w słoiczkach o różnych nazwach, można zrobić z jakimi się chce dodatkami, zalać olejem i po dwóch dniach mamy pyszne własnej produkcji :)
Składniki:
3-4 mięsiste płaty śledzia solonego z wiaderka
2 większe cebule
3 miękkie suszone morele + 3 suszone sliwki
60 g mozzarelii w kulce
sól do cebuli
olej do zalania
Matjasy z mozzarellą w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe wymoczyć przez 20 minut w misce z zimną wodą, później pokroić w kawałki.
Cebulę pokrojoną w półkrążki posolić, morele i śliwki pokroić w paseczki, mozzarellę w kostkę.
Wszystko delikatnie wymieszać.
2.Do miski wlać olej, wymieszać i włożyć do średnich szerszych słoików, odstawić do lodówki.
Śledziki są najlepsze do jedzenia po dobie.
Komentarze