Na świątecznym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Mazurek ma kruchy, delikatny spód i karmel ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Jest naprawdę pyszny.
Składniki:
Spód:
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
200 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Masło
Grysik
Mus czekoladowy:
250 g czekolady startej na tarce
1 jajko
50 g zmielonych orzechów ziemnych
60 g cukru
250 g mascarpone
20 g miękkiego masła
10 mąki pszennej
20 ml mleka
Karmel
200 g cukru
50 ml wody
60 ml mleka
50 g masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka słonych orzeszków ziemnych
Mazurek czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy mus czekoladowy. Łączymy czekoladę, orzechy, cukier, mąkę. Masło trzemy na tarce, dodajemy jajko, ser i mleko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy.
2.Przygotowujemy kruchy spód. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Formę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy grysikiem. Ciastem wylepiamy spód foremki i przekuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach.
3.Formę wyciągamy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy mus czekoladowy i pieczemy kolejne 30-40 minut.
4.Przygotowujemy lukier. Cukier gotujemy z wodą, aż zacznie gęstnieć (ok 15 minut). Do gorącego karmelu dodajemy zimne masło i energicznie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego wystudzenia. W między czasie mieszamy mleko z mąką. Wlewamy rozrobioną mąkę z mlekiem do karmelu i ponownie gotujemy cały czas mieszając. Po ok 3 minutach dosypujemy orzeszki i wylewamy całość na upieczonego mazurka.
Komentarze