Mazurek dyniowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo smaczny mazurek z dżemem dyniowym i masa kajmakową, moja rodzina bardzo lubi mazurki z tą masą. Ciasto nie wymaga wcześniejszego pieczenia, można je jeść na następny dzień, jest miękkie.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 gram mąki krupczatki
    200 gram masła
    100 gram cukru pudru
    4 żółtka
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    Puszka kajmaku
    Słoik dżemu dyniowego
    Wiśnie kandyzowane
    Płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek dyniowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło żółtka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (22cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
  • 2. Ostudzony placek smarujemy dżemem dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą kajmakową, pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy brzegi i środek wyciskając małe rozetki. Dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

To może cię zainteresować