Burger z fasoli

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Zdrowsza wersja hamburgera nie musi być nudna! Burgery z czerwonej fasoli smakują po porostu świetnie! Szczególnie w towarzystwie chrupiącej sałaty, karmelizowanej czerwonej cebulki, pomidorów, ostrych marynowanych papryczek jalapeno i łagodzącego smak guacamole. Polecam!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli
    ½ dużej czerwonej cebuli
    3 ząbki czosnku
    ¾ papryczki chili
    garść posiekanej kolendry lub pietruszki
    2 łyżeczki kminu rzymskiego
    sól, pieprz
    2 jajka
    olej

    Dodatkowo :
    8 bułek do hamburgerów
    sałata
    2 duże czerwone cebule
    sól, pieprz
    olej
    4 małe pomidory
    marynowane papryczki jalapeno
    3 średnie awokado
    sok z 1 ½ limonki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Burger z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę należy namoczyć przez 12 godzin (najlepiej zamoczyć ją dzień wcześniej wieczorem, żeby namoczyła się przez noc) i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła przez 1 godzinę (do miękkości). Na 10 minut przed końcem gotowania dodaję 1 łyżkę soli, mieszam. Ugotowaną fasolę odsączam i odstawiam do przestygnięcia. Połówkę czerwonej cebuli i czosnek obieram. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek i chili siekam. Wystudzoną fasolę wrzucam do malaksera i miksuję na papkę, następnie przekładam ją do miski, dodaję cebulę, czosnek, chili, kolendrę lub pietruszkę, doprawiam kminem rzymskim oraz solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszam, wbijam 2 jajka, ponownie mieszam. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smaruję całą jego powierzchnię olejem. W dłoniach formuję burgery i układam na blasze. Z wierzchu smaruję je pędzelkiem zamoczonym w oleju. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowuję karmelizowaną cebulkę – obieram cebule i kroję w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, oprószam porządną szczyptą soli i pieprzu, smażę aż się ładnie zarumieni. Awokado przekrawam na pół, wyciągam pestkę, łyżką wyjmuję miąższ, umieszczam go w misce. Rozdrabniam widelcem, dodaję sok z limonki i sól do smaku, mieszam. Pomidora kroję w grubsze plastry. Upieczone burgery wyciągam z piekarnika. Bułki przekrawam na pół, na każdej układam kolejno sałatę, cebulkę, plastry pomidora, marynowane jalapeno, burgera i guacamole, przykrywam drugą częścią bułki, gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować