sprawdzają się zarówno na przyjęciach, jak i jako smaczna kolacja
60 min
Składniki:
NA CIASTO:
500 g mąki
pół kostki rozpuszczonej margaryny
dwie szczypty soli
czosnek granulowany
ciepła (nie gorąca woda)
NA FARSZ: (dowolne składniki, ale u mnie najczęściej)
200-300g mielonego mięsa lub po prostu kiełbaski
cebula
puszka czerwonej fasoli i opcjonalnie kukurydza
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ketchupu
papryka
kilka plasterków sera żółtego
1.Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy na stolnicę mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego roztopiony tłuszcz oraz dosypujemy sól i czosnek. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wody, aż uzyskamy konsystencje ciasta jak na pierogi. Odstawiamy je do odpoczęcia na około pół godziny.
2.Gdy ciasto odpoczywa mamy czas, aby zrobić farsz. Podsmażamy cebulkę na odrobinie oleju, dodajemy mięso lub kiełbaskę i paprykę, kiedy dobrze się podsmażą, dodajemy także fasolę, kukurydzę i doprawiamy całość koncentratem i ketchupem.
3.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła za pomocą szklanki. (czasem gdy mi się spieszy zamiast wycinania kółek, za pomocą noża z ciasta formuje zwykłe kwadraty - wtedy mam dużo mniej ścinek do ponownego wyrabiania)
4.Na każdym kawałku układamy trochę serka żółtego i gotowy farsz. Dokładnie zlepiamy brzegi, nadając im kształt tradycyjnych pierogów i kładziemy gotowe wyroby na blaszce wysmarowanej tłuszczem (lub też wyłożonej papierem do pieczenia). Dla estetycznego wyglądu wierzch pierożków można posypać oregano lub papryką ostrą.
5.Pierożki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią i gotowe - można zajadać :) smacznego!
Porady
Robiłam już farsz na różne sposoby: ziemniaczano - serowy, mięsny, parówkowy oraz pieczarkowy, także zdecydowanie jest to przepis, który można modyfikować
Komentarze