Empanadas

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

sprawdzają się zarówno na przyjęciach, jak i jako smaczna kolacja

  • 60 min

Składniki:

  • NA CIASTO:
    500 g mąki
    pół kostki rozpuszczonej margaryny
    dwie szczypty soli
    czosnek granulowany
    ciepła (nie gorąca woda)

    NA FARSZ: (dowolne składniki, ale u mnie najczęściej)
    200-300g mielonego mięsa lub po prostu kiełbaski
    cebula
    puszka czerwonej fasoli i opcjonalnie kukurydza
    łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki ketchupu
    papryka
    kilka plasterków sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy na stolnicę mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego roztopiony tłuszcz oraz dosypujemy sól i czosnek. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wody, aż uzyskamy konsystencje ciasta jak na pierogi. Odstawiamy je do odpoczęcia na około pół godziny.
  • podsmażana kiełbaska 2. Gdy ciasto odpoczywa mamy czas, aby zrobić farsz. Podsmażamy cebulkę na odrobinie oleju, dodajemy mięso lub kiełbaskę i paprykę, kiedy dobrze się podsmażą, dodajemy także fasolę, kukurydzę i doprawiamy całość koncentratem i ketchupem.
  • rozwałkowane ciasto 3. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła za pomocą szklanki. (czasem gdy mi się spieszy zamiast wycinania kółek, za pomocą noża z ciasta formuje zwykłe kwadraty - wtedy mam dużo mniej ścinek do ponownego wyrabiania)
  • pierogi na blaszce 4. Na każdym kawałku układamy trochę serka żółtego i gotowy farsz. Dokładnie zlepiamy brzegi, nadając im kształt tradycyjnych pierogów i kładziemy gotowe wyroby na blaszce wysmarowanej tłuszczem (lub też wyłożonej papierem do pieczenia). Dla estetycznego wyglądu wierzch pierożków można posypać oregano lub papryką ostrą.
  • empanadas 5. Pierożki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią i gotowe - można zajadać :) smacznego!

Porady

Robiłam już farsz na różne sposoby: ziemniaczano - serowy, mięsny, parówkowy oraz pieczarkowy, także zdecydowanie jest to przepis, który można modyfikować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować