Meksykańskie Pomidory i Surówka z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam pomidory i wszelkie potrawy z nimi w roli głównej.Tym razem postanowiłam zrobić je na Ostrrrro.Po meksykańsku.Inspiracją był dla mnie przepis chłopaków z kuchni lidla jednak ja wolę w tym wydaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pomidory:
    6 twardych pomidorów
    250 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka
    1/4 puszki kukurydzy
    1/4 puszki fasoli czerwonej
    1 kulka mozzarelli
    1 ząbek czosnku
    1/2 cebuli
    1/2 pęczka pietruszki
    1 papryczka jalapeno lub 1/1 łyżeczki chili
    2 łyżki otrąb lub płatków owsianych
    sól i pieprz do smaku
    Sos:
    miąższ z wydrążonych pomidorów
    1 ząbek czosnku
    świeża bazylia
    sól,pieprz
    Surówka z młodej kapusty:
    1/2 młodej kapusty
    1 pęczek koperku
    1 cebula
    200 ml jogurtu naturalnego
    sok 1/2 cytryny
    2 łyżki oliwy
    sól,pieprz



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Meksykańskie pomidory i surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorom odcinamy dół,wydrążamy łyżeczką,miąższ przekładamy do małego rondelka.
    Mięso mielone lub pierś z kurczaka mieszamy z pokrojoną drobno cebulką,czosnkiem i kulką mozzarelli.Wsypujemy otręby lub płatki owsiane,fasole czerwoną i kukurydzę.Drobno kroimy papryczkę jalapeno lub wsypujemy paprykę chili.Mieszamy i odstawiamy na 15 min.
    Wsypujemy drobno posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku i według uznania.
    Nadziewamy farszem pomidorki i układamy w naczyniu żaroodpornym.Nie zapominamy przykryć końcówkami pomidorów które tworzą czapeczki.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 45 minut.
    W między czasie gotujemy sos z wydrążonych pomidorów dodając drobno posiekany ząbek czosnku,świeżą bazylię,sól i pieprz do smaku.
    Gotujemy do zredukowania się sosu.
    Surówka.
    Kapustę szatkujemy cieniutko,cebulę i koperek kroimy drobno.Mieszamy.Jogurt,oliwę ,sok z cytryny,sól i pieprz mieszamy dokładnie i polewamy kapustę.Wszystko razem delikatnie mieszamy.

Porady

Meksykańskie pomidorki często robię jako przystawkę na różne okazje jak również jako danie główne,jednak wtedy podaję je z ryżem lub ziemniaczkami. Najlepiej skórkę z pomidorów zdjąć przed jedzeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować