1.W misce zmieszać 1 szklankę mąki, z proszkiem i cukrem, a następnie wlać olej, wbić jaja i wszystko dobrze wymieszać łyżką. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wyrobić.
2.Wyrobione ciasto dzielić na porcje i wylepiać foremki. Nie trzeba ich smarować tłuszczem. Piec 10 min. w temp. 180ºC.
3.Obrane jabłka bez gniazd pokroić na kawałki, wrzucić do niewielkiego rondelka, zalać 1/4 szkl wody i dusić na średnim ogniu. Gdy będą miękkie, zestawić z ognia, zmiksować, następnie wsypać suchą galaretkę i jeszcze raz zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masą napełniać babeczki. Odstawić do całkowitego stężenia.
4.Do malutkiego rondelka wlać 1/4 szkl wody i wrzucić kawałki czekolady. Rondelek postawić na małym ogniu i intensywnie mieszać czekoladę drewnianą łyżką, by się nie przypaliła. Gdy polewa będzie jednolita, odstawić. Polewę rozprowadzać małą łyżeczką na babeczkach, a następnie zanurzać ich czekoladowa stronę w wiórkach.
Porady
Jeśli ktoś chce zaoszczędzić na czasie, można upiec babeczki w większych foremkach. Wtedy wykończenie ich zajmie mniej czasu.
Komentarze