Pachnące ziołami z chrupiącą skórką idealne na kolację.
1 godz. 40 min
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy lub oleju
szklanka ciepłej wody około 1 szklanka
dodatkowo:
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki w proszku ostrej lub słodkiej
oliwa lub olej do posmarowania
papryka w proszku do posypania
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Mini chlebki z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,łyżką mąki i pół szklanki ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Do mąki dodać oliwę lub olej,wyrośnięte drożdże ,sól i przyprawy,zagnieść mięciutkie ciasto,dolewając w razie potrzeby ciepłej wody.Uformować kulę,przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosło.
3.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować podłużne chlebki,posmarować oliwą lub olejem i oprószyć papryką w proszku.
4.Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 15 minut,żeby troszkę podrosły.
5.Następnie piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Komentarze