Mini drożdżówki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/2 szklanki mleka (letniego), 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki wymieszać. Gdy będzie jednolita masa odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i schłodzić, żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę połączyć z gotowym rozczynem, dodać żółtka, sól i mleko. W momencie, gdy ciasto zacznie odstawać od ręki wlać margarynę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie dzielić na małe porcje i wałkować na paski tak, by można je było potem zrolować. Przed zrolowaniem smarujemy ciasto marmoladą, a wierzch po zwinięciu smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 20-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 170-180 stopni.
Komentarze