Mini Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, do tego bardzo kolorowe. Frittaty można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 4 sztuki
    - mleko: 2 łyżki
    - suszone pomidory: 6 sztuk
    - ser brie z orzechami: 0.5 opakowania
    - kiełbasa myśliwska: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - gęsta śmietana: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - chilli: 2 szczypty
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - oliwa do smarowania formy: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini frittata 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i wkładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie z orzechami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym szklimy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko studzimy.
  • Mini frittata 2. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą się i delikatnie przyrumienią.
    Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować