Pyszne mięsne kulki w towarzystwie duszonej kapusty i grzybów, nam bardzo smakowały :)
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty (nie ukwaszanej octem)
300 g pieczarek
kilka suszonych grzybków
3 średnie cebule (ok. 300 g)
3 ząbki czosnku
olej do przysmażania
przyprawy:
sól, pieprz mielony, 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
klopsiki:
500 g mięsa mielonego najlepiej mieszanego
1 drobno posiekana cebula + posiekany ząbek czosnku
1 małe jajko
sól, pieprz cytrynowy do smaku
1 - 2 łyżki bułki tartej, ilość zależy od gęstości mięsa
olej do smażenia na głębszej, mniejszej patelni
Mini klopsiki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby.
Kapustę jeśli nie za kwaśna posiekać bez płukania, zalać w garnku szklanką wody, wstawić do powolnego gotowania.
Cebule i pieczarki pokroić w plastry, przesmażyć po kolei na oleju i wrzucić do garnka z kapustą, dodać posiekane suszone grzybki i czosnek, dusić do miękkości kapusty, pod koniec przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
2.W czasie kiedy kapusta się gotuje mięso mielone połączyć z pozostałymi składnikami, uformować niewielkie klopsiki i usmażyć na głębszym oleju.
3.Do miękkiej kapusty dodać klopsiki i chwilę jeszcze poddusić, doprawić wg własnego smaku, jeśli za kwaśna kapusta dodać łyżeczkę cukru.
Komentarze