Mini kotleciki z udka, marchwi i sera feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko i marchew wymyć. Marchew obrać. Do garnka włożyć udko i zalać wodą, gotować. Gdy się zagotuje, odszumować, dodać marchew, gotować do miękkości, doprawiając do smaku. Gdy udko i marchew będzie miękkie, wyciągnąć i ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, włożyć cebulę i zeszklić, ostudzić.
2.Z udka usunąć kości. Maszynką do mielenia mięsa przemielić obrane udko wraz z marchewką. Do przemielonego mięsa z marchewką dodać ser feta.
3.Dodać również jajko, zeszkloną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku, pieprzem, papryką, sosem sojowym.
4.Wszystko dokładnie wymieszać. W rękach formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoty kolor.
5.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące. Smacznego!
Porady
Wywar który pozostał nam po ugotowaniu udka z marchwią można wykorzystać do zupy
Komentarze