Mini pierożki z suszonymi owocami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Takie pierożki przygotowuję dla mojego wnusia na wigilię. Pamiętam je z dzieciństwa, moja mama zawsze takie kleiła dla mnie i siostry. Super smakują, dorośli też nimi nie pogardzą.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Farsz:
    1/2 kg suszonych owoców(śliwek. jabłek i gruszek)
    1 płaska łyżeczka bułki tartej
    Cynamon do smaku
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka stopionego masła
    1 małe jajko

Mini pierożki z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: suszone owoce przepuścić przez maszynkę, dodać bułkę tartą, cynamon do smaku. Można dodać cukier waniliowy. Wymieszać na jednolitą masę.
    Składniki na ciasto z dodatkiem letniej wody zagnieść. Wyrobić ciasto, rozwałkować na cienki placek, wykrawać kieliszkiem kółka. W środek nałożyć farsz, zlepić pierożki. Ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem ciepłe posypać cukrem trzcinowym.

Porady

1.Pierożki można również mrozić- surowe na tacy podsypanej mąką. Potem należy przełożyć do woreczków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy