Z przygotowaniem tej mini "pizzy" poradzi sobie nawet dziecko.
20 min
Składniki:
4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
10 dag salami pepperroni w plasterkach
20 dag małych pieczarek
1 łyżeczka masła klarowanego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ser żółty w wiórkach
15-20 pomidorków cherry
pieprz
sól
masło do posmarowania formy
Mini "pizza" z pomidorkami cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koncentrat mieszamy z ziołami prowansalskimi, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paski, dusimy 3-4 minuty na maśle klarowanym, studzimy. Pomidorki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki.
2.Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy w nim krążki przy pomocy kieliszka o średnicy około 4-5 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy cienką warstwę doprawionego koncentratu, następnie plasterek salami, kilka talarków wystudzonym pieczarek i 2 plastry pomidorków. Posypujemy żółtym serem w wiórkach.
3.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze