Mini tarty francuskie na wypasie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebanalna i pożywna przekąska z ciasta francuskiego to gwarancja zadowolenia biesiadników...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe (po 275 gram każde): 2 opakowania
    - ser żółty: 12 dekagramów
    - pierś z kurczaka`: 35 dekagramów
    - pomidory suszone w oleju (słoika tzw. "dżemówki"): 0.5 opakowania
    - koncentrat pomidorwy (30%): 4 łyżeczki
    - bazylia świeża garść (+ bazylia do dekoracji): 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - oliwki czarne/drylowane: 30 sztuk
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini tarty francuskie na wypasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki o długości około 1-1,5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym do chwili aż piersi lekko się zarumienią. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy.
  • koncentrat z przyprawami 2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do koncentratu pomidorowego wraz z garścią drobno posiekanej świeżej bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • pierś z kurczaka z dodatkami 3. Do piersi z kurczaka dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • ciasto francuskie 4. Każdy płat ciasta francuskiego kroimy na 6 w miarę równych prostokątów. Lekko nacinamy pozostawiając około 1 cm brzegi, które dociskamy widelcem, aby powstał nam ładny wzorek. Boki ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • przekąski z ciasta francuskiego 5. Na środek każdego prostokąta nakładamy po 2-3 łyżki piersi z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami. Przybieramy pokrojonymi w cienkie talarki oliwkami.
  • 6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni.

    Przed podaniem każdy prostokąt przybieramy listkiem świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować