Mini torciki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Jajko sparzamy wrzątkiem, serek mascarpone ucieramy z żółtkiem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan fix. Białko ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier, po łyżce serka mascarpone i ubitej śmietany, na końcu dodajemy amaretto. Z biszkoptu wycinamy za pomocą metalowej obręczy osiem kółek, zimny napar kawy łączymy z amaretto. Cztery biszkopty układamy na talerzykach, nasączamy ponczem, wykładamy na nich 1/3 kremu, przykrywamy pozostałymi biszkoptami, nasączamy ponczem. Wierzch i boki smarujemy 1/3 kremu, biszkopty kroimy na pół, obkładamy boki torcików, układając jeden obok drugiego. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch. Przed podaniem torciki posypujemy kakao.
Porady
Przed podaniem najlepiej mocno schłodzić,i dopiero posypać kakaem.
Komentarze