Miodek

4.5 (198 ocen)

Pyszne miodowe ciasto z masą jabłkową i lekką śmietanką, orzechami włoskimi i kajmakiem.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    30 dag płynnego miodu
    2 łyżeczki sody
    1 szkl. cukru pudru

    2 kg jabłek
    1/2 szkl wody
    2 suche galaretki agrestowe

    1/2 l śmietany 30 % do ubijania
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    kajmak
    orzechy włoskie ok 15 dag
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Miodek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, sodą i cukrem pudrem. Dodać miód i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, wyłożyć do formy (24x36) i piec ok 15 min w 180* każdy
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę i dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać galaretkę, wymieszać i smażyć przez chwilkę aż do momentu rozpuszczenia galaretki.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilość gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z letnią żelatyną.
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    ciasto miodowe- masa jabłkowa -ciasto miodowe-bita śmietana- ciasto miodowe- masa jabłkowa- cisto miodowe - kajmak- posiekane orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować