Miodowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
wszystkie składniki połączyć na stolnicy, wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na wielkość klasycznej formy. Upiec każdy placek osobno na złoty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni
2.Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać pół szklanki cukru. W osobnej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puch ( do momentu aż cukier się rozpuści). Do masy żółtkowej dodać pianę z białek, wymieszać drewnianą łyżką. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 minut w temp.180 stopni.
3.Masa budyniowa:
W połowie szklanki mleka rozpuścić mąki, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu.
4.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i ok.2-3 łyżki wody. Podsmażyć. Do gorących jabłek dodać galaretki i wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia, do momentu aż zaczną tężeć.
5.Miodowa szarlotka:
Krem budyniowy podzielić na 6 części. Pierwszy placek miodowy posmarować pierwszą częścią kremu budyniowego, na to wyłożyć połowę masy jabłkowej. Drugi placek miodowy posmarować 2 częścią kremu i ułożyć tak by krem leżał na jabłkach. Ciasto posmarować trzecią warstwą kremu, ułożyć biszkopt, posmarować czwartą częścią kremu, ułożyć trzeci placek miodowy, znów posmarować piątą częścią kremu, ułożyć pozostałe jabłka. Przykryć ostatnim plackiem miodowym posmarowanym kremem budyniowym tak by krem był na jabłkach. Ciasto polać polewą czekoladową.
Porady
To ciasto najlepiej smakuje dwa dni później, gdyż jest wystarczająco miękkie i z łatwością można je pokroić.
Komentarze