Miodownik z budyniem

4.46 (192 ocen)

Delikatne ciasto z domowym budyniem i wanilią

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka sody
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki miodu

    krem:
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 laska wanilii
    1/2 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Miodownik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, a potem wymieszać z przesianymi mąkami i sodą. Margarynę z miodem rozpuścić i dodać do masy na ciasto. Wymieszać dokładnie i wylać na wyłożoną papierem blaszkę (28x24 cm). Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  • 2. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać obie mąki i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii i wydrążona skórką, którą wyjmujemy gdy mleko się zagotuje. Dla mleka wlać masę jajeczną i mieszać aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego dodać masło i wymieszać.
  • 3. Ciasto miodowe przekroić na 3 części i przełożyć ciepłym kremem. Odstawić do wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować