Miodownik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, a potem wymieszać z przesianymi mąkami i sodą. Margarynę z miodem rozpuścić i dodać do masy na ciasto. Wymieszać dokładnie i wylać na wyłożoną papierem blaszkę (28x24 cm). Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
2.Jajka roztrzepać z cukrem, dodać obie mąki i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii i wydrążona skórką, którą wyjmujemy gdy mleko się zagotuje. Dla mleka wlać masę jajeczną i mieszać aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego dodać masło i wymieszać.
3.Ciasto miodowe przekroić na 3 części i przełożyć ciepłym kremem. Odstawić do wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze