Miodownik z kaszą manną

4.48 (186 ocen)

Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju miodowniki, tym razem miodownik przełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 gram mąki pszennej
    250 gram mąki krupczatki
    250 gram masła
    100 gram cukru
    3 jajka
    4 łyżki miodu
    1,5 łyżeczki sody
    Masa z kaszy:
    1 litr mleka
    250 gram masła
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 szklanka kaszy manny
    Dodatkowo:
    1 polewa czekoladowa
    100 gram posiekanych orzechów włoskich
    Forma 23x23 cm.
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Miodownik Desery

Miodownik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałe dwa placki pieczemy osobno w ten sam sposób co pierwszy.
  • 2. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną, gotujemy do momentu aż będzie gęsta. Połowę masy wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować