Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą

0 (0 ocen)

Pyszny przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    3 łyżki płynnego miodu
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g masła
    2 jajka
    2 łyżki mleka

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    1/2 szkl. cukru ( lub więcej)
    1 łyżka cynamonu
    2 galaretki pomarańczowe

    Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa:
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g pestek słonecznika
    1/4 szkl. cukru
    50 g masła/ margaryny
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    1 czekolada gorzka do dekoracji
    3 łyżki gorącego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody oraz dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek!) Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej.
  • 3. Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w mleku. Jeszcze ciepłą udekorować wierzch ciasta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować