Pyszny "michałek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany,delikatnie połączyć,dodać olej i wymieszać. Ciasto wylać do formy o wym. 40/25cm,piec 20min, w temp. 170stopni. Upieczony biszkopt nasączyć likierem kawowym.
Masa śmietanowa: Michałki pokroić w kosteczkę i 2grześki pokruszyć. Śmietanę ubić z bitą śmietaną w proszku. Żelatynę rozpuścić w 1/3szkl. gorącej wody. Do ubitej śmietany dodać cukier i ciepłą żelatynę, następnie dodać michałki i grześki,dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Pozostałego grześka zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch masy śmietanowej. Wstawić do lodówki.
Komentarze