Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone przygotowane z łopatki wieprzowej oraz kaszy gryczanej otulone panierką z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Kotlety są aromatyczne, soczyste i bardzo pożywne :)
Mielone mięsno - gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Oczyszczoną łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, ostudzoną kaszę gryczaną, sos sojowy, tymianek i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2.Do powstałego farszu dla nadania mu soczystości i delikatności, dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy. Porcję masy formujemy w dłoniach i obtaczamy je w panierce przygotowanej z bułki tartej wymieszanej z mielonymi orzechami włoskimi (w równych proporcjach).
3.Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)
Komentarze