Mielone mięsno - gryczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone przygotowane z łopatki wieprzowej oraz kaszy gryczanej otulone panierką z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Kotlety są aromatyczne, soczyste i bardzo pożywne :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 800 g łopatki wieprzowej
    - 100 g kaszy gryczanej
    - 1 cebula biała
    - 2 jajka
    - 1 kajzerka
    - 0,5 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - sól do smaku
    - pieprz czarny
    - olej rzepakowy do smażenia

    PANIERKA
    - bułka tarta
    - zmielone orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mielone mięsno - gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Oczyszczoną łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, ostudzoną kaszę gryczaną, sos sojowy, tymianek i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Do powstałego farszu dla nadania mu soczystości i delikatności, dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy. Porcję masy formujemy w dłoniach i obtaczamy je w panierce przygotowanej z bułki tartej wymieszanej z mielonymi orzechami włoskimi (w równych proporcjach).
  • 3. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Pieczone gryczane kotlety

To może cię zainteresować