Gyby znudziły Wam się takie tradycyjne mielone zapraszam na nadziewane. Proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Podałam je w sosie z warzyw w towarzystwie kaszy jęczmiennej.
30 min
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (niezbyt tłustego)
1 jajko
1 bułka
mini kulki mozzarelli bazyliowej, ok. 10-12 sztuk
dowolne przyprawy do mięsa
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
1 por
1 marchew
1 pietruszka
1-2 łyżki masła
1 szklanka bulionu lub wody
2-3 gałązki koperku
ew. trochę mąki do zagęszczenia sosu
Mielone nadziewane mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dopraw, dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, wymieszaj. W dłoniach formuj placuszki, na każdy kładź 1 mini kulkę mozzarelli i zamykaj dłońmi, by powstała kula. Obtocz ją w bułce tartej. Mielone obsmaż na złoto.
2.Pora umyj, pokrój w talarki. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. W garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa i chwilę je przesmażaj. Dolej bulion. Gotuj, aż warzywa lekko zmięknną. Do sosu włóż mielone i pogotuj jeszcze z 5 minut. Dodaj koperek. Sos dopraw też w razie konieczności solą i pieprzem. Możesz go też zagęścić mąką. Podawaj z kaszą lub ryżem.
Komentarze