Bardzo smaczna wędlina na kanapki, dodatek suszonej włoszczyzny sprawił że mielonka jest bardzo aromatyczna a w dodatku ładnie wygląda. Moja rodzina uwielbia domowe wędliny.
Mielonka z warzywami z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wode oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Szynkowar przekładamy do większego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, wlewamy zimną wodę, powinna sięgać 1 cm. od górnej krawędzi szynkowara, wbijamy termometr, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu prze 65-70 minut w temperaturze 80 stopni. Szynkowara nie otwierając wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odpinamy, nad zlewem polewamy gorącą wodą, wyjmujemy mięso.
Komentarze