Mielonka z warzywami z szynkowara

4.5 (140 ocen)

Bardzo smaczna wędlina na kanapki, dodatek suszonej włoszczyzny sprawił że mielonka jest bardzo aromatyczna a w dodatku ładnie wygląda. Moja rodzina uwielbia domowe wędliny.

Składniki:

  • 800 gram łopatki wieprzowej
    4 łyżki suszonej włoszczyzny
    2 łyżeczki soli peklowej
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki przyprawy rozkosznej
    50 ml. zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Mielonka z warzywami z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wode oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Szynkowar przekładamy do większego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, wlewamy zimną wodę, powinna sięgać 1 cm. od górnej krawędzi szynkowara, wbijamy termometr, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu prze 65-70 minut w temperaturze 80 stopni. Szynkowara nie otwierając wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odpinamy, nad zlewem polewamy gorącą wodą, wyjmujemy mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować