MIĘSNO WARZYWNA DELICJA - ZAPIEKANKA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i pożywna zapiekanka.Dodatek niewielkiej ilości kiełbasy polskiej i ziół prowansalskich powoduje,że potrawa smakuje jak delicja i rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka z rożna
    1 woreczek ryżu
    2 marchwie
    1 mały seler
    1 pietruszka korzeń
    1 papryka czerwona
    1 mały por-biała część
    8 dkg.masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    2 małe kiełbasy polskie pieczone
    2 jajka
    250 ml.słodkiej śmietany 30%
    sól,pieprz czarny,przyprawa uniwersalna,zioła prowansalskie,ostra papryka mielona do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Mięsno warzywna delicja - zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu,osączyć i przestudzić.Warzywa oczyścić,umyć i rozdrobnić.Por pokroić w talarki,czosnek,paprykę w kostkę,pozostałe zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę,kiełbasę w talarki,natkę pietruszki posiekać nożem.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 2. Na patelni rozgrzać masło,włożyć warzywa i smażyć do czasu odparowania wody i lekkiego ich przesmażenia.Przyprawić do smaku przyprawami.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 3. Do miski włożyć ryż,mięso,natkę pietruszki.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 4. Wsypać gorące przesmażone warzywa,wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 5. Śmietanę ubić z jajkami i wlać do masy.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 6. Całość delikatnie wymieszać.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 7. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,ułożyć kilka plasterków kiełbasy.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 8. Do tak przygotowanego naczynia wylać masę,wyrównać.Na wierzchu ułożyć ponownie kilka plasterków kiełbasy / można ją ułożyć dekoracyjnie,ładniej będzie wyglądać na stole/
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 25-30 min.
  • mięsno warzywna delicja-zapiekanka 10. Lekko przestudzić,by można było kroić kawałki.

Porady

Poszczególne składniki można mieć przygotowane dzień wcześniej.Przed podaniem wszystko wymieszać i zapiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować