Mięsny warstwowiec z marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Z piersi kurczaka wkrawamy cienkie filety, ubijamy cienko jak na kotlety. Układamy cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie solimy i pieprzymy. Śmietanę 18% doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połową śmietany smarujemy filet z kurczaka.
Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojony w półplasterki por przesmażamy na maśle klarowanym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na filety z kurczaka. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy go na warzywa.
Mięso mielone łączymy z odciśniętą z nadmiaru płynu bułką, jajkami, drobno posikanym świeżym rozmarynem, koperkiem i drobno posiekaną przesmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem i całość dobrze wyrabiamy dłonią. Mięsną masę wykładamy na ser. Całość wieńczymy pozostałą śmietaną. Pieczemy ok. 1,5 godziny, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Komentarze