Migdałowa chałka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna na śniadanie, pulchna, pachnąca migdałami. Mojej rodzinie smakuje z masełkiem i szklanką gorącego kakao.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na dużą chałkę
    30 dag mąki
    2 małe jajka
    2 łyżki cukru
    4 dag masła
    Sól do smaku
    2 dag świeżych drożdży
    2 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka mleka
    Olejek migdałowy
    2 łyżki zmielonych płatków migdałowych + płatki do dekoracji
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier, sól, przełożyć do miski, płatki migdałowe, kilka kropli olejku migdałowego, dodać zimną wodę. Jajka rozkłócić(łyżkę wymieszać z 1 łyżeczką mleka do posmarowania), wlać do mąki. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, wlać do mąki. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Masło stopić, lekko przestudzić dodać do ciasta, wyrobić ciasto by odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 3 większe części i 5 mniejszych części. Z każdej części uformować wałek. Z 3 dużych części upleść warkocz, ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem. Następnie upleść warkocz z 3 mniejszych części, ułożyć na wierzchu poprzednio uplecionego warkocza. Z 4 części zwinąć po dwa paski rulony, ułożyć i docisnąć do boków dużego warkocza. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie całe płatki migdałowe, odstawić by chałka wyrosła. Piec w temp. 180 stopni na rumiany kolor około 40 minut.

Porady

1.chałkę można posypać kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować