Idealna na śniadanie, pulchna, pachnąca migdałami. Mojej rodzinie smakuje z masełkiem i szklanką gorącego kakao.
40 min
Składniki:
Składniki na dużą chałkę
30 dag mąki
2 małe jajka
2 łyżki cukru
4 dag masła
Sól do smaku
2 dag świeżych drożdży
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka mleka
Olejek migdałowy
2 łyżki zmielonych płatków migdałowych + płatki do dekoracji
Tłuszcz do formy
Migdałowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukier, sól, przełożyć do miski, płatki migdałowe, kilka kropli olejku migdałowego, dodać zimną wodę. Jajka rozkłócić(łyżkę wymieszać z 1 łyżeczką mleka do posmarowania), wlać do mąki. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, wlać do mąki. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Masło stopić, lekko przestudzić dodać do ciasta, wyrobić ciasto by odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 3 większe części i 5 mniejszych części. Z każdej części uformować wałek. Z 3 dużych części upleść warkocz, ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem. Następnie upleść warkocz z 3 mniejszych części, ułożyć na wierzchu poprzednio uplecionego warkocza. Z 4 części zwinąć po dwa paski rulony, ułożyć i docisnąć do boków dużego warkocza. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie całe płatki migdałowe, odstawić by chałka wyrosła. Piec w temp. 180 stopni na rumiany kolor około 40 minut.
Komentarze