Migdałowa tarta z rabarbarem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę, cukier, zmielone migdały i masło posiekać nożem. Dodać całe jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż foremka. Włożyć do formy dociskając do dna i brzegów, nadmiar ciasta usunąć. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Przygotować folię aluminiową i wyłożyć ją na ciasto w foremce i przycisnąć np. sztućcami, grochem, kaszą ( chodzi o to żeby ciasto nam nie wyrosło ). Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążnikiem :) i dopiec około 5- 10 minut, do zrumienienia. Upieczone ciasto należy dobrze przestudzić przed nałożeniem nadzienia.
2. Rabarbar włożyć do garnuszka, dodać wodę, wanilię i cukier. podgrzewać na małym ogniu do momentu aż rabarbar się rozpadnie, a woda odparuje.
3. Na patelni roztopić masło, ułożyć jabłka, posypać cukrem i smażyć z obu stron, aż do zrumienienia.
4. Na ostudzone kruche ciasto nałożyć rabarbar, a następnie jabłka. Każdy kawałek jabłka delikatnie wcisnąć do masy rabarbarowej. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po ostudzeniu posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze